رابطه با اروپا و کم و کیف آن طی این سالها همیشه موضوع بحث و جدل در رژیم بین دو باند حاکم بوده است. این روزها یک بار دیگر بحث و کشمکش بر سر این موضوع با مطرح شدن تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران بالا گرفته است. باند موسوم به اصلاحطلب تعامل با اروپا را درمان دردهای سیاسی و اقتصادی رژیم اعلام میکند و بهخصوص بعد از بیرون رفتن آمریکا از برجام، این باند همه امید خود برای حفظ برجام را به اروپا و برجام اروپایی دوخته است و طبعاً از گشایش دفتر اتحادیه در تهران هم حمایت میکند؛ اما باند خامنهای و مشخصاً باند دلواپسان اروپا را متحد و همدست آمریکا میداند و با گشایش دفتر هم بهشدت مخالفت میورزد.
چرا گشایش دفتر اتحادیه اروپا در تهران طی این سالها موجب اینهمه جنجال و کشمکش در رژیم شده است؟
سابقه اختلاف بر سر رابطه با اروپا
موضوع تأسیس دفتر توسط اتحادیه اروپا یک سابقه حداقل ۱۱ساله دارد. در آذر ۱۳۸۷ وقتی خواست اتحادیه اروپا مبنی بر گشایش دفتر در ایران مطرح شد، قشقاوی، سخنگوی وقت وزاتخارجه، گفت که آمادگی افتتاح دفتر اتحادیه را داریم؛ ولی همان موقع متکی، وزیر خارجه، گفت این موضوع در دست بررسی است. جالب است که آن موقع اعتراض رژیم به اتحادیه اروپا ظاهراً این بود که چرا این اتحادیه در سایر کشورها سفارت دارد، اما در ایران میخواهد دفتر نمایندگی داشته باشد.
سفیر وقت رژیم در بلژیک که آن موقع ریاست دورهیی اتحادیه اروپا را به عهده داشت همین موضوع را مطرح کرد و گفت: «ایران از افتتاح سفارت اتحادیه اروپا در تهران استقبال میکند اما مخالف برقراری روابط دیپلماتیک در سطحی پایینتر از سفیر است» و خطاب به مسئولان اتحادیه اروپا گفته است: «شما در کوچکترین کشورها و ضعیفترین آنها سفارتخانه اتحادیه اروپا را بازگشایی کردهاید، اما چطور است که حاضر نمیشوید به ایران سفیر بفرستید» و با همین بهانه این موضوع آن موقع مسکوت ماند.
وقایع دوران کاترین اشتون
در سال ۱۳۹۲ و با روی کار آمدن روحانی، کاترین آشتون ضمن ارسال نامه تبریک، مسأله گشایش دفتر را هم مطرح کرد.
در سال ۹۳ با سفر کاترین اشتون به تهران مجدداً این موضوع مطرح شد؛ اما در همان سفر از آنجا که او علاوه بر دیدارهای رسمی با تعدادی از مخالفان رژیم و زنان فعال سیاسی دیدار کرد این موضوع تبدیل به جنجالی شد و باز هم گشایش دفتر با مخالفت باند خامنهای مسکوت گذاشته شد.
No comments:
Post a Comment